Cum vă puteţi înregistra? Au Pair - Suna 0753 012 712 (Ro) sau 0044 1832 275100 (UK)

Munca în Marea Britanie

România a devenit membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Ca cetăţean român, şi deci cetăţean al Spaţiului Economic European, aveţi dreptul să călătoriţi şi să rezidaţi în orice stat membru UE. Aveţi drept de şedere în orice stat membru UE timp de 3 luni cel mult de la data intrării în ţara respectivă (cu condiţia ca în această periodă să nu lucraţi). După ce această perioadă expiră, o puteţi prelungi pe timp nelimitat câtă vreme îndepliniţi condiţiile Tratatului de Aderare sau câtă vreme solicitaţi un permis de muncă. Marea Britanie este unul din statele care, la 1 ianuarie, au introdus măsuri tranzitorii pentru români şi bulgari. Acest lucru înseamnă că nu vă puteţi angaja în acest stat fără să obtineţi în prealabil un permis de muncă (work permit). Detaliile legate despre restricţiile de muncă impuse românilor gasiţi aici.

Orice categorie de muncă efectuată în Marea Britanie are nevoie de o autorizaţie de muncă obţinută de către angajator în prealabil. Această categorie presupune ca angajatorul să aplice pentru ea; totuşi este foarte greu de obţinut şi puţini angajatori trec prin acetea procese. Ei trebuie să explice de ce nu pot găsi un cetăţean britanic care să ocupe poziţia respectivă, să promoveze locul de muncă respectiv timp de 3 luni atât în Marea Britanie, cât şi în România, etc. TOTUŞI, există o anumită categorie care este exclusă de la obţinerea în prealabil a autorizaţiei de muncă: cei care vin să lucreze ca şi au pair. O altă categorie care nu are nevoie să obţină o autorizaţie de muncă în prealabil sunt persoanele care desfăşoară o activitate independentă (persoanele fizice autorizate), dar trebuie să puteţi demonstra că sunteţi cu adevărat persoană fizică autorizată şi nu lucraţi ca şi angajat. Pentru mai multe detalii legate de această categorie, aveţi aici linkul către agenţia care se ocupă cu înregistrarea acestor persoane: register on-line

Ce este Purple Cardul?

Acest certificat arată că posesorul lui poate lucra la o anumită familie timp de maximum 25 de ore pe săptămână. Acest certificat devine nul dacă decideţi să părăsiţi familia. După 12 luni, acesta este inlocuit cu Certificatul Albastru (Blue Card) care vă dă drept de muncă în orice domeniu in Regatul Unit.

Ce avantaje am dacă am Purple Cardul?

Avantajul poziţiei de au pair este dat de faptul că nu trebuie obţinută nici un fel de autorizaţie in prealabil. Pentru această poziţie se aplică pentru obtinerea unui Purple Card (Accession Worker Card) care este valabil numai pentru acelaşi angajator. Atenţie! Dacă părăsiţi familia gazdă înainte de a împlini cele 12 luni, cardul nu mai este valabil!

După 12 luni de zile aveţi dreptul să aplicaţi pentru a obţine dreptul definitiv de muncă – Blue Cardul. Atenţie! În timpul celor 12 luni nu aveţi dreptul de a părăsi ţara mai mult de 1 lună odata! Dacă depăşiţi se poate considera că aţi întrerupt contractul cu actuala familie gazdă şi vi se poate refuza Blue Cardul!

Este, de asemenea, cea mai uşoară modalitate de a lucra legal în Marea Britanie.Avantajul persoanei care are Purple Cardul este dat de faptul că nu mai trebuie să obţină autorizaţia de muncă, nu trebuie să demonstreze continuu că sunt angajaţii unei familii (doar în momentul obţinerii cardului şi când doresc să îl schimbe cu cel Albastru, dupa 12 luni), se obţine dreptul de muncă mult mai repede ca şi în celelalte cazuri (12 luni şi nu 5 ani precum în cazul persoanelor care desfăşoară o activitate independentă).

Această ofertă este ideală şi pentru studenţi deoarece datorită programului redus (5 ore pe zi), puteţi participa la cursuri şi seminarii, dar aveţi totodată cazarea, cheltuielile şi mesele incluse.

Cum să aplic pentru Purple Card?

Pentru a aplica pentru un Purple Card trebuie să completaţi formularul BR3 şi să îl trimiteţi împreună cu alte documente către agenţia care se ocupă cu eliberarea acestor documente. Noi recomandăm ca ele să fie trimise în plicuri speciale pentru a putea şti în orice moment unde se află documentele dvs. Din momentul trimiterii actelor şi până când le veţi primi, pot trece aproximativ 4-8 săptamâni. Familia va fi contactată în prealabil pentru a se asigura că într-adevăr munciţi pentru ei, de aceea este foarte important să treceţi în formular un număr de telefon la care un membru al familiei să poată fi contactat la orice oră.

Cum să aplic pentru Blue Card?

Este important de reţinut că puteţi aplica pentru Blue Card numai în momentul în care aveţi 1 an de la obinerea Purple Cardului (data este trecută în scrisoarea primită de la UK Border Agency). Nu aplicaţi pentru Blue Card înainte de a se împlini cele 12 luni deoarece vă va fi refuzat Cardul! Formularul care trebuie completat este BR1.

Recent au fost introduse noi cerinţe pentru obţinerea Blue Cardului:

- candidatul trebuie să poată demonstra că a locuit la familia respectivă timp de 12 luni. Astfel trebuie să trimiteţi împreună cu restul actelor şi corespondenţă pe numele dvs. ATENTIE! Nu orice fel de corespondenţă este acceptată - aceasta trebuie să fie din surse oficiale: de la bancă, medic, facturi, etc. Trebuie trimise minimum 2 scrisori (în original) primite de dvs pe adresa familiei: una de când aţi aţi fost plasat şi una cât mai recentă (ca să demonstraţi continuitatea la aceeaşi familie).

- actele necesare sunt: formularul BR1, scrisoare de confirmare din partea familiei gazdă, 2 poze tip paşaport, Purple Cardul, buletinul sau paşaportul în original şi corespondenţa primită pe numele dvs.

Dacă nu veţi putea furniza TOATE documentele solicitate, vi se va refuza Blue Cardul. Trebuie să ţineţi cont că dacă vă este refuzat o dată cardul, a doua oară când veţi aplica, veţi avea nevoie de şi mai multe dovezi pentru a-l putea obţine!